Nastavak kampanje protiv zločinca
0

Ove sedmice će biti objavljen nastavak filma Kony

Sarajevo-x.com
Kony
Kony
Grupa koja stoji iza filma Kony 2012, koji je porušio sve rekorde sa više od 100 miliona pregleda u manje od sedam dana, planira izdati nastavak filma ove sedmice.

Prema navodima bloga organizacije, Nevidljiva djeca u utorak planiraju objaviti drugi dio Konyja 2012, koji će imati dodatak o događaju nacionalnog podizanja svijesti 20. aprila.

Čelnici organizacije Nevidljiva djeca su izjavili da su željeli ukazati na komandanta ozloglašene Božije armije otpora (LRA) Konyja, iz Ugande, kako bi naveli utjecajne političare da ulože više napora i uhapse ga zbog zločina protiv čovječnosti. Film Kony 2012 je odmah primio i nekoliko kritika, ali i pohvala, jer ga je glavni sudija Međunarodnog krivičnog suda Luis Moreno Ocampo označio kao izuzetno bitnu kampanju.

"Film Nevidljive djece dobija pažnju koja je potrebna da bi se dobili rezultati. Moramo zainteresovati političare", rekao je Moreno Ocampo, prenosi agencija Associated Press.

Kao rezultat kampanje, američki zvaničnici su sakupili sredstva kojima bi podržali afričke trupe koje se bore protiv Konyja.

Inače, Božija armija otpora, koju vodi Kony, je aktivna od 1987. godine, otima djecu i primorava ih da se bore u njeno ime. U nekim slučajevima djeca su morala ubiti i svoje roditelje, ili bi postajali seksualni radnici, narkomani i vojnici.

Iako je teško doći do tačnih podataka, vjeruje se da je Konyjeva politika dovela do otmica nekoliko desetaka hiljada djece u centralnoj Africi.