Kanada
0

Ove godine rekordan spoljnotrgovinski deficit

FENA
Spoljnotrgovinski deficit Kanade dostigao je u drugom tromjesečju 2009. rekordnih 11,2 milijardi kanadskih dolara (10,4 milijardi dolara), prvenstevno zbog pada izvoza u SAD, potvrđujući prognoze o privrednom padu.

Kanadska državna statistika je objavila treći uzastopni kvartalni deficit u razmjeni sa svijetom, nakon dekade koju je obilježavao stalni suficit, prenijele su agencije.

Približna vrijednost deficita je tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je najlošiji rezultat još od četrdesetih godina prošlog vijeka. Kao drastičan pokazatelj negativnog uticaja recesije i jakog kanadskog dolara, uvoz robe je premašio izvoz u drugom tromjesečju, prvi put od 1976. što je rezultiralo deficitom u razmjeni robe od 1,71 milijarde kanadskih dolara.

Lošem rezultatu trgovinske razmjene u drugom kvartalu najviše je doprio pad izvoza industrijske robe, mašina i energetskih produkata. Suficit u trgovini sa SAD spustio se na 3,2 milijarde kanadskih dolara u periodu od aprila do juna, čime je pad u posljednja tri kvartala dostigao 17,6 milijardi kanadskih dolara.

Ukupni uvoz je u drugom tromjesečju smanjen za 6,8 milijardi kanadskih dolara, prvenstveno zbog apresijacije nacionalne valute od 8,5 odsto u odnosu na američki dolar.

U istom razdoblju, deficit u razmjeni usluga je blago smanjen, na 5,44 milijarde kanadskih dolara, dok je deficit u investicionim prihodina povećan na 3,43 milijarde kanadskih dolara.