Svijet
18

Ovako kruzer Costa Concordia izgleda dvije godine nakon nesreće

Klix.ba
Dvije godine nakon tragedije u kojoj su nakon nasukavanja luksuznog kruzera Costa Concordia kod talijanskog otoka Giglio poginule 32 osobe, napravljen je snimak broda, čime je otkriven sav horor ove katastrofe.

Kruzer nagrizaju zub vremena i more, a kroz njegove je prozore moguće vidjeti madrace koji su bili namijenjeni gostima tokom krstarenja.

Nakon što brod bude podignut i doveden u plovno stanje, bit će rastavljen u zasad nepoznatoj luci, a opcije su luke u Italiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Turskoj i Kini. Operacija podizanja kruzera će početi u junu.

Zvaničnici koji nadgledaju operaciju podizanja Costa Concordije su se oglasili u petak. Projekt menadžer Franco Porcellacchia je rekao da će od aprila njegov tim početi fiksirati najmanje 15 velikih rezervoara koji će biti ispunjeni vodom, a potom će se postepeno prazniti kako bi se osigurao uzgon i kruzer podigao s morskog dna.

Podsjetimo, kruzer Costa Concordia je udario u greben u blizini talijanskog otogak Giglio u januaru 2012. godine, a u nesreći je poginulo 32 ljudi. Kapetanu Francescu Schettinu se sudi po nekoliko tačaka optužnice za ubistvo i napuštanje broda.