Svijet
0

Otvoreni parlamentarni izbori u Makedoniji

FENA
U Makedoniji su u srijedu ujutro otvorena birališta za parlamentarne izbore na kojima treba biti izabrano 120 zastupnika od 2620 prijavljenih kandidata.

Izbori se provode u šest izbornih jedinica po proporcionalnoj metodi. U izbornoj trci sudjeluje šest koalicija, 25 političkih stranaka i dvije nezavisne liste.

Prema svim anketama provedenim prije izbora očekuje se da će najviše glasova dobiti opoziciona koalicija VMRPO-DPMNE što, međutim, neće biti dovoljno da bi samostalno sastavila Vladu. Procjenjuje se da je vladajuća koalicija okupljena oko Socijaldemokratskog saveza izgubila na potpori zahvaljujući prije svega daljnjem rastu ionako vrlo visoke stopi nezaposlenosti koja iznosi 38 posto, te ukupno lošem stanju privrede.

Izbore prati oko pet hiljada promatrača od toga 500 stranih. Na izborima se primjenjuju ultraljubičaste lampe i sprejevi kako bi se osigurala regularnost izbora. Do zadnjeg dana međunarodna zajednica upozoravala je Makedoniju da o regularnosti izbora ovisi njeno daljnje pridruživanje evroatlantskim integracijama.

Ova dvomilionska zemlja postala je službeno kandidat za članstvo u EU u decembru 2005., četiri godine nakon što su etnički Albanci izazvali oružane sukobe koji su zamalo doveli do građanskog rata.

U samoj kampanji bilo je oružanih incidenata, no nakon odlučne intervencije i upozorenja svih predstavnika međunarodne zajednice incidenti su prestali. Procjenjuje se da će izbori biti još jedan test za makedonsku demokraciju, a njihov miran i regularan tok biti će jedan od osnovnih uslova daljnjeg pridruživanja zemlje evroatlanskim integracijama.