EU
0

Otvorena pitanja o zatvorenicima Guantanama

FENA
Evropska unija i dalje je jako podijeljena oko preuzimanja bivših zatočenika iz Guantanama, ali će pokušati dogovoriti zajednička pravila za pozitivan odgovor na američke zahtjeve, objavilo je češko predsjedništvo EU-a.

"Kao zemlja, Republika Češka neće primiti bivše zatvorenike Guantanama, ali kao predsjedavajuća EU-a radit će na koordiniranom pristupu kako bismo odgovorili na zahtjev SAD-a", izjavio je ministar unutarnjih poslova Ivan Langar na margini sastanka u Luxembourgu sa svojim kolegama iz EU-a.

Šezdesetak zatvorenika Guantanam moglo bi biti "odmah oslobođeno", od kojih mnogobrojni državljani zemalja Magreba, Alžira, Maroka i Tunisa, ali su još uvijek malobrojne zemlje EU-a koje ih žele primiti.

"Postoje tri skupine zemalja, one koje su spremne da to učine, da ih prihvate, one koje bi mogle to učiniti, pod uvjetom da se uspostavi neka vrsta 'evropskog kišobrana', i one koje odbijaju da se miješaju", objasnio je češki ministar.

Pet zemalja Evropske unije spremno je da dočeka bivše zatvorenike. To su Francuska, Portugal, Španija, Velika Britanija i Italija.

Mnoge druge su protiv, kao što su Austrija, Švedska, Holandija, Republika Češka i Poljska.

"Austrija neće prihvatiti bivše zatvorenike", izjavila je u ponedjeljak ministrica unutarnjih poslova Maria Fekter.

"Ne vidim zašto neko ko se smatra opasnim da živi u SAD-u treba da dođe u Evropu. Dakle, niko nam ne može reći koliko su opasne te osobe i njihov status nije jasan. Da li one traže azil ili su ratni zatvorenici?" - zapitala se Fekter, koja je razočarana američkim zahtjevima.

Neke zemlje su neodlučne, kao Njemačka, neke nordijske zemlje, Belgija i Luksemburg.

"Svaka zemlja je slobodna da kaže 'da' ili 'ne' Amerikancima", rekao je povjerenik za pravdu i sigurnost Jacques Barrot.