Moskva
0

Otvorena međunarodna konferencija o Afganistanu

FENA
Međunarodna konferencija posvećena situaciji u Afganistanu i mogućnostima stabilizacije zemlje otvorena je u petak u Moskvi pod okriljem Šangajske organizacije za saradnju (SCO - Rusija - Kina i četiri zemlje centralne Azije).

Okosnica konferencije je jačanje borbe protiv terorizma i trgovine drogom koja dolazi iz Afganistana, javio je AFP.

Očekuje se da će konferenciji prisustvovati glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, predstavnici NATO-a, Evropske unije, Organizacije islamske konferencije (OIC) i visoki američki i iranski zvaničnici.

"Na završetku konferencije bit će usvojena deklaracija članica kontakt-grupe SCO-Afganistan, kao i akcioni plan", precizirao je šef ruske diplomacije Sergej Lavrov, javila je agencija Itar-Tass.

Trgovina drogom u Afganistanu "je realna prijetnja", naročito za vrijeme krize", naglasio je u četvrtak ruski ambasador pri UN-u Dmitrij Rogozin za moskovski radio Echo i optužio Sjevernoatlantski savez da se "ne bavi pitanjima borbe protiv narkomanske mafije".

Rogozin je također osudio "talibanizaciju Pakistana" i apelirao da se ne dozvoli "da nuklearno oružje padne u ruke ekstremista na pakistanskom teritoriju".