Luzern
0

Otvorena džamija bošnjačkog džemata

FENA
Trodnevni program svečanog otvorenja džamije u bošnjačkom džematu Luzerna završen je danas u tom švicarskom gradu.

Centralna svečanost, kojoj je prisusvovalo nekoliko hiljada Bošnjaka iz Luzerna, drugih bošnjačkih džemata iz Švicarske i ostalih evropskih zemalja, održana je u subotu, 20. juna, saopćeno je iz MINE.

Svečanosti su prisustvovali reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, zamjenik reisu-l-uleme hafiz Ismet ef. Spahić, muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić, muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić, te brojna druga ulema iz BiH, Sandžaka, Kosova, Hrvatske, Slovenije i bošnjačke dijaspore zapadne Evrope.

Događaju su prisustvovali i ambasador BiH u Cirihu Jakob Finci, predstavnici kantona Luzern, katoličke crkve i drugih institucija.

Džamiju u Luzernu otvorio je predsjednik džemata Vehbija Efendić, kome je tu počast ukazao reisu-l-ulema Mustafa Cerić kao najzaslužnijoj osobi za uspostavljanje džemata i izgradnju islamskog kulturnog centra u Luzernu.

Džemat Luzern osnovala je grupa Bošnjaka koju je predvodio Vehbija ef. Efendić 8. jula 1991. godine. To je bio prvi bošnjački džemat u Kantonu Luzern u Švicarskoj.

Na prostoru od 1.300 kvadratnih metara koji su vlasništvo tog džemata nalazi se zgrada u kojoj su smješteni džamija, biblioteka, radni prostori, abdesthane, sala za sastanke, restoran i drugi sadržaji.

U prigodnom obraćanju prisutnima, reis Cerić je čestitao džematlijama, imamu Ćazimu ef. Mehmedoviću i predsjedniku džemata Vehbiji Efendiću na do sada ostvarenom uspjehu, te zahvalio vlastima Kantona Luzern na njihovoj susretljivosti i pomoći koju pružaju Islamskoj zajednici Bošnjaka.