Svijet
0

Otvorena dosad najveća svjetska konferencija o AIDS-u

Sarajevo-x.com
Oko 5.000 delegata iz više od 130 zemalja okupilo se na konferenciji u Sydneyu kako bi čuli što najcjenjeniji svjetski stručnjaci smatraju potrebnim za borbu protiv opake bolesti te proučiti nove dokaze o efikasnosti obrezivanja u reduciranju infekcija HIV virusom.

Najveća svjetska AIDS konferencija otvorila se danas u Sydneyu u Australiji, a stručnjaci su pozvali na povećanje fondova za istraživanje novih lijekova protiv AIDS-a i imaju cilj potaknuti vlade zemalja da 10 posto svojih resursa ulože u istraživanje AIDS-a.

Delegati će proučiti dokaze istraživanja iz Kenije, Ugande i Južne Afrike koji pokazuju kako obrezivanje smanjuje rizik inficiranja HIV virusom kod heteroseksualnih muškaraca za oko 60 posto. Brojke pokazuju da bi obrezivanje dječaka spriječilo pojavu čak 5.7 miliona novih infekcija HIV-om i 3 miliona smrtnih slučajeva tokom 20 godina.

UN je objavio izvještaj u kojem stoji da skoro 40 miliona ljudi diljem svijeta boluje od AIDS-a. U junu je na samitu G8 u Njemačkoj dogovoreno da će svjetske sile obezbijediti novac za lijekove protiv AIDS-a za više od 5 miliona oboljelih tokom sljedećih nekoliko godina.

Anthony Facui, savjetnik Bijele kuće za pitanje AIDS-a izjavio je da se danas u svijetu liječi tek 28 posto oboljelih od AIDS-a te da se bez efikasne prevencije svijet neće moći izboriti sa širenjem virusa.