Svijet
0

Otvorena Deseta regionalna konferencija umrežavanja o pitanju nestalih osoba

FENA
Deseta regionalna konferencija umrežavanja o pitanjima nestalih osoba, u organizaciji Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), otvorena je danas u Novom Vinodolskom u Hrvatskoj.

Ovaj skup predstavlja godišnju priliku za sve učesnike u procesu traganja za nestalim osobama da podijele iskustva i razgovaraju o načinima poboljšanja ovog procesa u budućnosti.

Konferencija je otvorena u prisustvu ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Republike Hrvatske Jadranke Kosor, generalne direktorice ICMP-a Kathryne Bomberger, ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Safeta Halilovića, te predstavnika udruženja porodica nestalih sa područja bivše Jugoslavije.

Kako ističu u ICMP-u, glavne teme razgovora bit će regionalna saradnja na političkom nivou, ekshumacije, identifikacije i prava preživjelih članova porodica nestalih.

Od 1998. godine ICMP je organizirao seriju od devet regionalnih konferencija na kojima su se susretali članovi udruženja porodica nestalih osoba, predstavnici državnih institucija, relevantnih lokalnih i međunarodnih organizacija, te stručnjaci iz ove oblasti da razmatraju zajedničke probleme i razrade zajedničke preporuke.

U subotu, 27. oktobra, po završetku trodnevnog rada desete regionalne konferencije umrežavanja o pitanju nestalih osoba, bit će prezentirani doneseni zaključci i preporuke.