Svijet
0

Otvorena birališta u Keniji

FENA
Državljani Kenije izašli su u četvrtak na birališta kako bi sudjelovali u, kako je ocijenjeno, do sada najneizvjesnijim predsjedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima, zbog čega se strahuje od zastrašivanja i nasilja u zemlji poznatoj po relativnoj stabilnosti.

Više od 15.000 stranih i domaćih posmatrača nalazi se u raznim izbornim jedinicima gdje će pratiti izbore koje je posmatračka misija Evropske unije ocijenila iznimno važnima.

Skupine koje se zalažu za ljudska prava i pripadnici opozicije izrazili su strahovanja da bi izbore mogle obilježiti prevare, zastrašivanja i nasilje.

Birališta su otvorena u 6 sati po lokalnom vremenu, a bit će zatvorena u 17 sati. Na izbore bi trebalo izaći oko 14 miliona registriranih birača.

Najviše izgleda, prema istraživanju javnog mnijenja, imaju Stranka nacionalnog jedinstva predsjednika Mwaija Kibakija i stranka ODM njegovoga bivšeg saveznika Raila Odinge.

Ideologije obaju kandidata su slične, prenosi Hina. Obojica žele liberalizaciju ekonomije i besplatno srednjoškolsko obrazovanje.