Pakistan
0

Otvoren put za snabdijevanje NATO-a u Afganistanu

FENA
Pakistan je u srijedu ponovo otvorio put za snabdijevanje zapadnih snaga u Afganistanu nakon što su demonstranti bijesni zbog vojnih potraga za militantima ukinuli blokadu, saopćio je vladin zvaničnik.

Pakistanske rute snabdijevanja iz luke Karachi do nemirnog Afganistana od vitalnog značaja su za borbu protiv ojačanih talibana.

Oni će vjerovatno postati čak i značajniji dok Sjedinjene Države jačaju obim svojih snaga u Afganistanu, udvostručujući ih na 60.000 vojnika u ovoj godini.

Pripadnici paštunskih plemena blokirali su jednu od dvije rute kroz Pakistan u subotu kako bi protestirali protiv potrage snaga sigurnosti za militantima u gradu Qila Abdullah, oko 70 km jugozapadno od graničnog prijelaza Chaman.

Druga ruta, kroz prolaz Khyber sjeveroistočno od Chamana, zahvaćena je napadima militanata koji su povremeno prekidali snabdijevanja stranih trupa.

Zvaničnik pokrajinske vlade Khaliq Nazar Kayani, sa sjedištem u Qila Abdullahu, izjavio je da su demonstranti pristali u utorak navečer da okončaju blokadu.

"Razgovarali smo s njima cijelu noć i saobraćaj se odvije neometano", izjavio je Kayani.

Plemenski starješina izjavio je da je blokada ukinuta nakon što su vlasti obećale istražiti "nepravedne" potrage.

Put kroz Qilu Abdullah do afganistanskog grada Kandahara, gdje će značajan broj dodatnih američkih vojnika biti razmješten, uglavnom je bio lišen napada militanata s pakistanske strane, dok je obratna situacija vladala na putu kroz Kyber.

Američka vojska šalje 75 posto svojih zaliha za afganistanski rat kroz Pakistan, uključujući 40 posto goriva za svoje vojnike, tvrdi američko ministarstvo odbrane.

Obično oko 100 kamiona prijeđe u Afganistan preko prijelaza Chaman svakog dana, u poređenju s oko 300 preko prijelaza Torkham u Khyberu, tvrde carinski zvaničnici.

Zapadne snage u Afganistanu umanjile su značaj prekida izazvanih nasiljem u Khyberu, tvrdeći da imaju dovoljno zaliha i rezervi.

Napadi su, ipak, pokazali ranjivost lanca snabdijevanja i prinudili su NATO da razmatra alternativne rute, uključujući onu kroz centralnu Aziju do sjevernog Afganistana.