Jaap de Hoop Scheffer
0

"Otvoren put NATO-a za Gruziju"

FENA
Generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer izjavio je u utorak da je put Atlantskoga saveza "uveliko otvoren" za Gruziju, te da NATO "neće prihvatiti da te veze prekinu neke druge zemlje", rekao je on drugoga dana svoje posjete Gruziji.

"Proces proširenja NATO-a se nastavlja", rekao je Jaap de Hoop Scheffer pred studentima i parlamentarcima tokom posjete univerzitetu u Tbilisiju, dan nakon prvog Savjeta NATO - Gruzija u glavnom gradu Gruzije.

"Put NATO-a ostaje otvoren za Gruziju. Nećemo prihvatiti da te veze pokidaju neke zemlje izvana", dodao je generalni sekretar, aludirajući na Rusiju, oštrog protivnika za ulazak Gruzije u Savez.

De Hoop Scheffer je ipak dodao da "kazniti Rusiju" nije rješenje, nakon ruske oružane intervencije početkom augusta, koja je uslijedila kao odgovor na gruzijsku vojnu operaciju u separatističkome regionu Južne Osetije.

"Kazniti Rusiju nije put budućnosti. Put je pomoći Gruziji", rekao je on.

Priznavši da ne može "predvidjeti" odluku 26 zemalja članica NATO-a na samitu predviđenom u decembru između ministara vanjskih poslova, generalni sekretar NATO-a naglasio je da je "vrlo važna" odluka donesena o Gruziji i NATO-u na samitu u Bukureštu u aprilu.