Svijet
0

Otvoren prvi italijanski restoran u Pjongjangu

FENA
Sjevernokorejski lider Kim Jong Il naredio je otvaranje prvog italijanskog restorana u toj izolovanoj zemlji, javile su prosjevernokorejske novine u nedjelju, uprkos kontinuiranim naporima zemlje da prehrani svojih 24 miliona ljudi.

Kim - čuveni gurman - poslao je sjevernokorejske kuhare u Napulj i Rim prošle godine da nauče kako da kuhaju autentičnu italijansku pizzu i pastu "nakon višestrukih pokušaja i grešaka", javile su novine, pozivajući se na vlasnika restorana, prenosi AP.

"Našem narodu također bi trebalo omogućiti da uživa u svjetski poznatoj hrani", izjavio je vlasnik restorana u Pjongjangu za novine Choson Sinbo sa sjedištem u Tokiju.

Novine, koje se smatraju glasilom komunističkog režima u Pjongjangu, javile su da je vlada kupila bijelo brašno, puter i sir iz Italije za restoran.

Ostalo je nejasno koliko Sjevernokorejaca može priuštiti sebi hranu - pogotovo uvoznu hranu - u zemlji koja je među najsiromašnijim na svijetu. Prosječni dohodak po glavi stanovnika u 2007. iznosio je 1,50 dolara, što je posljednja godina za koju su podaci dostupni.

Sjeverna Koreja suočena je s hroničnim nestašicama hrane i oslanja se na pomoć u hrani da prehrani svoje stanovništvo otkako je glad odnijela procijenjenih skoro dva miliona ljudskih života od sredine i u kasnim 1990-im.

Zemlja, ipak, ima elitu - uglavnom viskorangirane vladine zvaničnike koji uživaju u raskošnom životu. Vjeruje se da je i Kim ljubitelj konjaka, francuskih vina i delicija poput juhe od ajkule i kavijara.

Novine pišu da je restoran prepun od otvaranja u decembru. Brojne njegove mušterije po prvi put su jele italijansku hranu, pišu novine.

"Iako znam s televizije i iz novina da su pizza i špageti svjetski poznata hrana, ovo je prvi put da sam ih probao", izjavio je Jong Un-Suk (42) za novine.