Svijet
0

Otvoren novi front između vojske i pobunjenika u blizini Damaska

FENA
Teške borbe izbile su u srijedu u regiji između Damaska i Golanske visoravni, koja je pod izraelskom okupacijom, otvarajući novi front u sukobima između sirijske vojske i pobunjenika, saopćili su opozicioni izvori.

Pobunjenički borci napali su vojne kasarne kojima upravljaju elitna Republikanska garda i Četvrta mehanizovana divizija, kojom komanduje brat predsjednika Bašara al-Asada, Maher, u mjestu Kan Šejh, šest kilometara od predgrađa Damaska, saopćili su aktivisti i opozicioni vojni izvori, prenosi Reuters.

Sukobi su izbili tri dana nakon što su sunitski pobunjenici napali vojni odred u toj regiji, ubivši 30 vojnika, saopćili su izvori.

U toj regiji također je smješten palestinski izbjeglički logor.

Opozicioni aktivista u obližnjem gradu Džedejdet izjavio je da su vojnici smješteni na brdima iznad Kan Šejha otvorili vatru iz raketnih bacača u pokušaju da poraze pobunjenike koji su okruživali kasarne.

"Prebrojao sam 20 eksplozija u minuti u Kan Šejhu", izjavio je aktivista, koji se predstavio samo imenom Abdo, za Reuters putem telefona.

Pobunjenički komandant u kontaktu s borcima u toj regiji izjavio je da je oko 1.000 pobunjenika krenulo prema Kan Šejhu, koji se nalazi 25 kilometara od Golanske visoravni, koju je Izrael zauzeo 1967. godine.

On je kazao da su pobunjenici također napali položaje sirijske vojske u gradu Kunaitra, u blizini linije primirja s Izraelom, i nešto južnije, bliže Golanu, ali je dodao da su vojnici dobro utvrđeni.

  • Cilj je prekinuti snabdijevanje Kunaitre, kazao je on, dodajući da vojne operacije u Kan Šejhu također imaju za cilj ublažiti pritisak na jugozapadno predgrađe Damaska, Daraju, gdje su pobunjenici pod opsadom vojske već dva mjeseca.

Glavni front oko Damaska nalazi se u istočnim predgrađima i kvartovima. Asadove snage nekoliko puta su napadale Daraju, koja je na autoputu prema Jordanu, ali nisu bile u stanju da je osvoje, saopćili su opozicioni izvori.