New York
0

Otvoren memorijalni centar posvećen 11. septembru

FENA
Nacionalni memorijalni centar 11. septembar u New Yorku otvoren je za javnost, deset godina nakon rušenja kula bliznakinja Svjetskog trgovinskog centra u terorističkom napadu.

U okviru centra nalaze se dva memorijalna granitna bazena, svaki površine oko 40 ari, s najvećim veštačkim vodopadima u SAD-u. Na bronzanim panelima oko ivica oba bazena biće 2.977 imena svih žrtava 11. septembra, i šest žrtava poginulih na istom mjestu u terorističkom napadu 1993., prenose u utorak agencije.

Očekuje se da će centar posjetiti milioni ljudi tokom prve godine. Posjetioci će morati da rezervišu termin posjete unaprijed, slično sistemima posjeta za Kip slobode i druge slične lokacije za koje vlada veliko interesovanje, prenosi AFP. Prednost će pri tom biti data porodicama žrtava.

Na istoj lokaciji nalazi se i Nacionalni muzej 11. septembar koji bi trebalo da bude otvoren naredne godine.

Nekoliko oblakodera, u kojima će biti smještene poslovne prostorije, kao i podzemni dio objekta, dio su tog projekta koji će, prema očekivanjima, biti završen 2015. godine.

Porodice žrtava obišle su u nedjelju memorijalni centar na 10. godišnjicu, zajedno s predsjednikom Barackom Obamom i bivšim predsjednikom Georgeom Bushom mlađim.

Uz zvuke vodopada u pozadini, imena gotovo 3.000 žrtava, stradalih prije deset godina, pročitana su naglas tokom ceremonije obilježavanja godišnjice.