Svijet
0

Otvoren glavni irački naftovod

NINA
Iračke vlasti jučer su otvorile glavni naftovod za izvoz nafte na jugu zemlje koji je bio oštećen u sabotaži početkom augusta, izjavio je jedan dužnosnik kompanije South Oil.

Otvaranjem naftovoda omogućeno je dopremanje do dva miliona barela nafte dnevno prema terminala u Perzijskom zaljevu, istaknuo je isti dužnosnik. Prema saopštenju lučkih vlasti, utovar u terminalima je danas povećan na 1,44 miliona barela dnevno, sa 960.000 barela protekle sedmice, prenio je Reuters.

Naftovod, koji ima kapacitet od 1,5 miliona barela dnevno, zatvoren je nakon napada 9. augusta, dok je paralelni naftovod, kapaciteta od oko milion barela dnevno, bio u funkciji.

Nakon angloameričke invazije na Irak gotovo cjelokupan izvoz nafte iz te zemlje odvija se preko naftovoda na jugu, jer je, zbog učestalih sabotaža, naftovod na sjeveru gotovo stalno zatvoren. Osiguranje naftne infrastrukture u Iraku, koje je povjereno južnoafričkoj kompaniji Erinis, sve češće je na meti kritika jer ne uspijeva spriječiti redovne sabotaže.