Beč
0

Otvoren Festwochen 2009.

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Jedan od najvećih i najuglednijih međunarodnih festivala u Austriji, Bečki svečani tjedni (Wiener Festwochen 2009.), otvoren je u petak navečer ispred bečke Gradske vijećnice u znaku bečke glazbe, američkog soula i jazza pred skoro 50.000 posjetitelja.

U programu svečanog otvorenja nastupili su uz ostale 82-godišnja francuska šansonijerka Juliette Greco, portugalski duet Dulce Pontes, američka jazz i soul pjevačica Randy Crawford, poznati austrijski pjevač Wolfgang Ambros, te Willi Resetarits, gradišćanski Hrvat koji je pjevao bečke stare pjesme i vodio program označivši otvorenje kao "glazbeno putovanje od Beča, Lisabona, Pariza do New Yorka".

Na programu te najuglednije kulturne priredbe u Austriji ove je godine 178 kazališnih i glazbenih priredbi, među kojima i 40 produkcija iz 28 zemalja svijeta.

Gradski savjetnik za kulturu Andreas Malath Pokorny naglasio je prilikom otvorenja da je grad Beč partner Bečkim svečanim tjednima te da podupire tu kulturnu manifestaciju bez koje je proljetno kulturno ozračje glavnog grada Austrije teško zamisliti.

Bečki svečani tjedni traju do 14. lipnja i pretvaraju Beč u veliku kazališnu i glazbenu pozornicu.

Danas je na programu prva predstava iz Kanade "The Andersen Project", redatelja Roberta Lepagea.