Svijet
0

Otvoren Deveti Festival balkanskih narodnih igara u Izmiru

Anadolija
(Foto: Anadolija)
 U Izmiru je svečano otvoren "Deveti festival balkanskih narodnih igara".

U organizaciji Grada Izmira, otvorenje festivala održano je na Trgu Cumhuriyet. Gradonačelnik Izmira Aziz Kocaoglu i počasni konzul Bosne i Hercegovine u Izmiru Kemal Baysak položili su cvijeće na spomenik Ataturku, nakon čega je festival i otvoren uz prisustvo plesača narodnih igara iz 12 balkanskih zemalja.

U svom govoru na otvorenju, Aziz Kocaoglu podsjetio je da je festival prvi put održan 1935. i 1936. godine na Ataturkovu uputu, a nakon što je opet oživio, posljednjih sedam godina održava se tradicionalno.

Festival u Izmiru oživljava balkanski duh, istakao je Kocaoglu, dodavši da festival daje važan doprinos miru i prijateljstvu.

"Lično Ataturkovom naredbom, festival je održan prvi put, a nakon dugogodišnje pauze, mi smo ponosni što smo već sedam godina domaćini Festivala balkanskih narodnih igara. Ovaj festival je važna platforma za prijateljstvo i bratstvo naroda sa istog geografskog područja, te ujedinjuje i upotpunjuje različite melodije i narodne igre. Vjerujemo da će ovaj festival biti dobar primjer spajanja kultura, jer su mir i prijateljstvo današnjem svijetu sve više potrebni", rekao je Kocaoglu.

Počasni konzul BiH u Izmiru Kemal Baysak izrazio je zahvalnost Gradu Izmiru što je nastavio sa održavanjem nasljedstva koje je Ataturk ostavio.

Nakon govora na otvorenju, kao domaćin u ime Turske, prva je nastupila ekipa sportskog kluba Zeybek Grada Izmira. Nakon toga, u svojim lokalnim odjećama, ekipe narodnih igara iz raznih balkanskih zemalja prošetale su od trga Cumhuriyet do trga Konak, gdje su nastavili sa izvođenjem narodnih igara.