Nastavak problema
0

Otrovni smog ponovo prekrio Moskvu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Otrovni smog, izazvan požarima, koji je doprinio porastu stope smrtnosti u Moskvi, ponovo se danas vratio u rusku prijestolnicu, saopćili su zvaničnici.

Aleksej Popikov, iz centra za praćenje vremenskih prilika "Mosekomonitoring", rekao je da je koncentracija ugljen-monoksida u zraku u Moskvi danas pet puta viša od one koja se smatra normalnom, prenio je AP.

Rusko ministarstvo za vanredne situacije saopćilo je da su se tokom posljednja 24 sata požari povukli sa 3.000 hektara, čime se površina pod vatrom smanjila na 53.000 hektara.

Dim i zagađenje od požara, kao i visoke temperature, doveli su do dvostrukog povećanja stope smrtnosti stanovništva u Moskvi, gdje dnevno umire oko 700 osoba.

Prema saopćenju spasilačkih službi, u okolini Moskve jutros je zabilježeno 16 požara.

Velike vrućine pogodile su sredinom juna evropski dio Rusije i zajedno s najvećim sušama u toj zemlji od sredine sedamdesetih godina prošlog stoljeća uzrokovale širenje požara. Na hiljade vatrogasaca i vojnika već tri sedmice danonoćno rade na obuzdavanju vatre u 22 ruske oblasti. Procjenjuje se da dosadašnja šteta iznosi oko 15 milijardi dolara.