Svijet
0

Otrovni oblak nad Ukrajinom

FENA
Foto: Reuters;
Foto: Reuters;
Nad zapadnim dijelom Ukrajine širi se oblak otrovnih gasova nakon što je teretni voz, koji je prevozio veoma otrovne supstance, ispao iz šina na ukrajinsko-poljskoj granici. Vlasti su evakuirale više od 800 stanovnika iz susjednih sela, a savjetuju da stanovnici ne napuštaju svoje domove i ne piju vodu iz bunara.

Prema riječima zvaničnika u Kijevu, ugrožena oblast od 90 kvadratnih kilometara sa 14 sela u okolini grada Lavova, a dvadesetak osoba je već smješteno u bolnicu, izjavio je danas Ihor Krol, portparol ukrajinskog ministarstva za hitne situacije. Ukupno, 11.000 Ukrajinaca živi u selima u nastradaloj zoni, precizirao je šef regionalne policije na konferenciji za štampu u Lvivu.

Voz je prevozio otrovni žuti fosfor iz Kazahstana u Poljsku. Nedaleko od Lavova u vozu je izbio požar, nakon čega je on izletio iz šina. Uzrok požara, kako je saopćeno, za sada nije poznat.

Stanovništvu se inače savjetuje da ostanu kod kuće, da ne idu napolje, ne piju vodu iz izvora i bunara, ne jedu povrće iz okoline i ne konzumiraju mliječne proizvode s lokalnih farmi, javio je AP.

Od 58 vagona teretnog voza koji je jučer skliznuo sa šina, 15 se prevrnulo a šest se zapalilo. Vatra je ugašena kasno sinoć.

Zamjenik ukrajinskog premijera Aleksandar Kuzmuk je uporedio ovu nesreću sa černobilskom katastrofom iz 1986. i rekao da se njene posljedice još ne mogu sagledati.

Žuti fosfor je veoma zapaljiva materija koja može spontano da se zapali u kontaktu sa zrakom na temperaturama većim od 40 Celzijevih stepeni. Ukoliko se unese u organizam veoma je otrovan jer oštećuje jetru, a napada i kosti, mozak i bubrege.

Fosfor se najviše koristi u proizvodnji vještačkog đubriva, ali i pesticida, pasti za pranje zuba, deterdženata, kao i u industriji eksploziva, nervnih agenasa i vatrometa.