Bosanka Fata Lemeš
0

Otpuštena jer nije htjela nositi izazovnu haljinu

Sarajevo-x.com
Fata Lemeš
Fata Lemeš
Bosanka Fata Lemeš (33) otpuštena je s radnog mjesta konobarice u jednom londonskom baru nakon što je odbila odjenuti izazovnu crvenu haljinu na poslu.

Na sudu je izjavila kako su je mušterije opsjedale u restoranu i baru Mayfair Rocket, te da vlasnik ovo mjesto vodi kao "seks klub" i dozvoljava mušterijama da "konobarice tretiraju kao prostitutke".

Stoga je Lemeš odlučila tužiti vlasnika, a na sudu je istakla kako su joj, kad je jednom prilikom radila drugu smjenu, dvojica mušterija rekli kako traže plavušu "za noć ili dvije".

Nakon sedam dana na novom radnom mjestu naređeno joj je da odjene usku crvenu haljinu koja otkriva leđa, a naprijed ima dubok dekolte. Kad je obukla haljinu, shvatila je da otkriva i previše i da u njoj izgleda kao hostesa u seks klubu.

"Kad obučete tu haljinu, isto je kao da ste goli", rekla je Lemeš na sudu. "Nisam željela da muškarci gledaju moje tijelo. Odrasla sam kao muslimanka i nisam navikla da nosim takvu izazovnu odjeću."

Nakon odbijanja "radne uniforme", automatski je dobila otkaz, prenosi Daily Mail. Sada tuži firmu Spring&Greene, koja je vlasnik restorana, za seksualno uznemiravanje i diskriminaciju, te traži 20.000 britanskih funti (oko 21.500 eura) odštete.

Amanda Bjursten u spornoj haljini

Na svjedočenju se pojavila još jedna radnica restorana. Amanda Bjursten je odjenula spornu haljinu istakavši da je, osim što se u njoj ocrtava veš, potpuno udobna za nošenje. Menadžer bara Luca Scanu negirao je navode da je haljina dizajnirana kako bi uzbudila mušterije.

"Ako imate obline, pokazaće ih, ali ja vidim obline na ženi i kad nosi farmerke", rekao je.

Advokat Fate Lemeš, Joe Sykes, upitao je generalnu direktoricu: "Nije li razlog zbog kojeg ste izabrali crvenu boju taj da predstavite konobarice kao seksualno dostupne?"

Restoran i bar Rocket

"Ne, to je samo boja koja se slaže sa barom", odgovorila je Danila Bodei. Iz firme su istakli da je Lemeš dala otkaz u maju ove godine.

Početkom sljedeće sedmice očekuje se donošenje presude u ovom predmetu.