Mahmoud Ahmadinejad
0

"Otpor Zapadu u regiji će ojačati"

FENA
Mahmoud Ahmadinejad (Foto: AFP)
Mahmoud Ahmadinejad (Foto: AFP)
Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad, čija je zemlja zbog nuklearnog programa pod međunarodnim sankcijama, u Damasku je, nakon sastanka sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Asadom izjavio kako će otpor Zapadu u regiji ojačati.
  • Otpor u regiji ojačat će. Ljudi koji žive u regiji ne podupiru ovu vrstu politike, koja predstavlja prijetnju Teheranu i Damasku, izjavio je iranski predsjednik nakon dvosatnog razgovora s Al-Asadom u zračnoj luci u Damasku.

  • Izvojevali smo veliku pobjedu jer smo uspjeli spriječiti neprijateljske planove čiji je cilj bio izmijeniti političku kartu Bliskog istoka, izjavio je Ahmadinejad prije nastavka putovanja prema Alžiru.

Sastanak dvojice šefova savezničkih država održan je dva dana nakon posjeta Damasku američkog izaslanika za Bliski istok Georgea Mitchella, čija zemlja pokušava uvjeriti Siriju da se distancira od Irana. Mitchell, koji je sudjelovao u direktnim pregovorima između Izraelaca i Palestinaca pokrenutih 2. septembra, u četvrtak je u Damasku kazao kako je američki cilj postići "globalni mir" u regiji, "uključujući i mir između Izraela i Sirije".

  • Neki su odlučni u namjeri da otežaju proces izraelsko-palestinskih pregovora, no i mi smo odlučni u namjeri da ga podupremo do kraja, rekao je.

Predsjednik Ahmadinejad je iz Damaska doputovao u Alžir, gdje su ga u zračnoj luci, uz najviše vojne počasti dočekali alžirski predsjednik Abdelaziz Buteflika, šef vlade Ahmed Ujahia i ministar vanjskih poslova Murad Medelci. Ahmadinejad je s visokim dužnosnicima razgovarao u zračnoj luci u Alžiru, nakon čega nastavlja putovanje prema New Yorku.

Prije polaska iz Teherana iransko-alžirske odnose ocijenio je "vrlo dobrim odnosima, koji se vrlo dobro razvijaju". U New Yorku će iranski predsjednik sudjelovati u radu Generalne skupštine UN-a, prenosi u subotu Hina.