Svijet
0

Otopljavanje snijega može izazvati velike poplave u Evropi

FENA
Neophodno smanjiti rizike od poplava (Foto: AFP)
Neophodno smanjiti rizike od poplava (Foto: AFP)
Dijelovima centralne i istočne Evrope, koji su paralizovani zbog visine snježnog pokrivača, prijete nove neprilike zbog ubrzanog otopljavanja snijega.

UN-ov Ured za smanjenje rizika od katastrofa (UNISDR) upozorio je da bi ubrzano topljenje snijega moglo izazvati poplave velikih razmjera, javio je u utorak AFP.

Temperature u Bugarskoj i Rumuniji će u narednih nekoliko dana skočiti na 8 i 10 stepeni što će izazvati naglo topljenje leda na rijeci Dunav.

"Više hiljada stanovnika na područijima Srbije i Bugarske i dalje je odsječeno od svijeta i otežano žive, a izdata su upozorenja da će poplave velikih razmjera dodatno doprinijeti gubitku ljudskih života i novim ekonomskim problemima", rekla je specijalna predstavnica UN-a za smanjenje rizika od katastrofa Margaret Wallstrom.

Ona je dodala da će područja bez adekvatne infrastrukture za sanaciju poplava biti najviše pogođena. U nedavnom talasu hladnoće i obilnih snježnih padavina umrlo je više od 600 osoba u Evropi. Zbog takvih vremenskih uslova mnoga čitave zajednice ostale su bez električne energije, vode i hrane.

"Sada je vrijeme da se vlasti svih zemalja, Crveni krst, nacionalne organizacije za smanjenje rizika od katastrofa i nadležni za civilnu zaštitu pobrinu da ne bude žrtava kada dođe do poplava", rekao je glasnogovornik UNISDR-a Dennis McLynn.

Nakon poplava koje su nastale izlijevanjem Labe i Dunava 2002. godine, Evropska komisija je osnovala Evropski sistem za upozoravanje na opasnost od poplava (EFAS). UNISDR smatra da bi predstojeće vremenske prilike mogle biti najveći test za EFAS do sada.