Svijet
0

Otopio se stalagmit svet za hinduse

FENA
Prirodno oblikovani stalagmit u kašmirskom planinskom svetištu otopio se, saopćili su zvaničnici u ponedjeljak, kriveći tjelesnu toplotu stotina hiljada hinduističkih hodočasnika koji ga obilaze svake godine.

Više od 200 godina, Hindusi posjećuju stalagmit nazvan lingam, kao inkarnaciju Boga Shive, boga razaranja i obnovljanja. Njegova veličina se mijenjala u prethodnim godinama - u obimu od pet do 12 stopa visine - ali nikada ranije nije potpuno nestao.

"Jedan od glavnih razloga njegovog topljenja je provođenje tjelesne toplote ogromnih masa koje su tu formiraju", izjavio je Shakeel Ahmed, koji predvodi Odjel za geologiju i geofiziku na Univerzitetu Kašmira, javio je AP.

On je također okrivio helikoptere koji prebacuju hodočasnike u blizinu planinske pećine i generatore koji obezbjeđuju električnu energiju kako bi osvijetljivali lokaciju.

"Bit će izvjesnog razočarenja kod hodočasnika jer se glavni lingam potpuno otopio", izjavio je Arun Kumar, vodeći zvaničnik u Odboru svetišta Arnarnath, koji rukovodi hodočaščem.

Zvaničnici tvrde kako se očekuje da najmanje 400.000 vjernika učini 16 kilometara dugačak put od najbližeg sela do svetišta Arnarath u planinskoj pećini oko 13.500 stopa ispod nivoa mora koja je natkreivena glečerom. Hodočasnici ostavljaju cvijeće, kovanice i papirni novac unutar pećine.

Pjevajuući himne i zvoneći zvonima, prva grupa od skoro 12.000 hodočasnika u nedjelju je započela putovanje praćena jakim mjerama sigurnosti zblog islamskih militanata. Vlada je, ipak, u ponedjeljak ponovo prekinula hodočašče zbog obilnih kiša na putu do pećinskog svetišta.

Muslimanski pobunjenici koji se decenijama bore s Indijom oko Kašmira optužuju većinske Hinduse u Indiji da koriste hodočašče kao političko opravdanje da ojačaju svoje pretenzije nad tom himalajskom regijom.