Svijet
1

Otok krhotina iz Japana putuje prema SAD-u

Klix.ba
Razorni cunami koji je pogodio Japan u martu 2011. godine uništio je dijelove ove zemlje, rušeći domove i ispuštajući radioaktivnu vodu iz nuklearne elektrane. Posljedice ove katastrofe osjećaju se i danas, a milioni tona krhotina i dalje plutaju Pacifičkim okeanom prema Sjevernoj Americi.

Naučnici američke Nacionalne okeanske i atmosferske administracije (NOAA) uočili su prošle sedmice da gomila otpada veličine Texasa pluta prema SAD-u. To je samo dio krhotina koje plutaju u okeanu.

Na zapadnu obalu SAD-a već ranije su stizali brodovi, podovi domova i fudbalske lopte, kao i jedno cijelo pristanište na kojem su naučnici otkrili 165 vrsta koje se ne mogu naći u SAD-u.

"Mislili smo da živi organizmi iz Japana ne mogu preći Pacifik, ali smo se prevarili", rekao je John Chapman iz Mornaričkog naučnog centra Državnog univerziteta Oregon.

Zajedno sa krhotinama val blago radioaktivne vode iz nuklearke Fukushima mogao bi doći do obala Sjeverne Amerike u toku 2014. godine, objavila je NOAA. Dobre vijesti su da ta voda ne bi trebala biti štetna. Naučnici dosad nisu otkrili radijaciju ni u jednom dijelu otpada koji je "doplivao" iz Japana nakon cunamija.