Svijet
0

Otmičari traže 12 miliona dolara

FENA
Otmičari dvojice njemačkih inžinjera, kidnapovanih krajem januara u Iraku, navodno traže 12 miliona dolara za njihovo oslobađenje, piše danas njemački politički magazin 'Fokus' pozivajući se na sigurnosne krugove u Berlinu.

Savezna vlada, prema tom izvještaju, poslije detaljnih analiza najnovijeg videosnimka ne isključuje mogućnost da su oteti Nijemci u međuvremenu predati jednoj opasnoj kriminalnoj grupi.

Više puta promijenjeni politički zahtjevi otmičara trebalo bi da prikriju stvarnu kriminalnu pozadinu otmice, piše 'Fokus'.

Dvojica njemačkih inžinjera iz okoline Lajpciga, koji su radili za jednu njemačku firmu u Iraku na instaliranju opreme u industriji deterdženata, oteta su 24. januara u širem regionu Bagdada.

Prvobitne vijesti su bile da otmičari od vlade kancelarke Angele Merkel zahtijevaju prekid odnosa sa novom iračkom vladom, a nešto kasnije da traže oslobođenje Iračana iz zatvora u zamjenu za slobodu dvojice Nijemaca.

Ovo je druga otmica Nijemaca u Iraku poslije pada režima Saddama Huseina. Za slobodu prvog otetog Nijemca, kontroverzne Suzane Osthof, koja je tamo kao arheolog godinama radila, bila udata i prešla u islam, vlada u Berlinu je, prema nepotvrđenim podacima, navodno, dala pet miliona eura.