Svijet
0

Otmičari objavili videosnimak otetog dopisnika BBC-a

FENA
Otmičari dopisnika BBC-a iz Pojasa Gaze Alana Johnstona objavili su u petak prvi put njegov videosnimak na internetu, na kome poručuje da su se oni korektno ponašali prema njemu.

"Prije svega, oni koji su me zarobili tretirali su me vrlo dobro", rekao je Johnston na videosnimku koji je objavila Vojska islama.

Ta manje poznata palestinska organizacija je preuzela odgovornost za otmicu. Johnston je nestao još 12. marta na putu iz predstavništva britanske medijske kuće do svog stana u gradu Gazi.

Na snimku se ponavlja zahtjev Velikoj Britaniji da oslobodi muslimanske zatvorenike, a prije svih imama Abu Katadu. Glasnogovornik britanskog Foreigne Officea je saopćio da se izvještaji o objavljivanju snimka provjeravaju.

Abu Katada je osumnjičen za bliske veze s terorističkom mrežom Al-Qaida i britanska vlada ga označava kao međunarodnog teroristu, podsjeća Reuters.

Uz njega je u zatvoru ili u kućnom pritvoru još desetak Arapa, jer se smatra da predstavljaju opasnost za nacionalnu sigurnost, ali nema dovoljno dokaza da im se sudi.

Al-Qaida i druge grupe ekstremista često objavljuju videosnimke otetih ljudi. Najnoviji snimak smatra se prvim opipljivim dokazom je Johnston bio živ nakon otmice. Na snimku se vidi i fotografija njegove novinarske legitimacije.

On je gotovo tri godine izvještavao iz Pojasa Gaze i u posljednjih nekoliko mjeseci bio jedini dopisnik sa Zapada u tome području gdje se širi bezakonje i unutrašnji sukobi i gdje su učestale otmice stranaca.