Svijet
30

Otmičar ubijen: Okončana talačka kriza u Sydneyju, ima mrtvih i povrijeđenih

Klix.ba
Foto: AFP
(Foto: AFP)
Završena je talačka kriza u Sydneyju koja je trajala 17 sati. Prema informacijama australskih medija, ubijene su dvije osobe, dok je troje povrijeđenih u kritičnom stanju. Prema posljednjim informacijama koje je objavio CNN, otmičar Man Haron Monis je ubijen.

Otmičar je držao više od 20 talaca u kafiću u ovom australskom gradu, a kako su ranije javili australski mediji, navodno je postavio bombe i na nekoliko mjesta u toj četvrti.

CNN je dva sata nakon što je okončana talačka kriza objavio da je i otmičar među ubijenima. U vrijeme kada su otmičara ubili specijalci, u kafiću se nalazilo najmanje devetero talaca. Specijalci su u kafić upali sa dvije strane.

Među povrijeđenim osobama je i policajac, javlja Sky News. Oni su također javili da je sedam osoba izneseno iz kafića na nosilima.

Policija je nakon nekoliko sati talačke krize nasilno ušla u zgradu koristeći suzavac i vatreno oružje. Nakon što je počela razmjena vatre petero talaca su uspjeli pobjeći, a nekoliko njih je ranije pušteno. Prema informacijama pojedinih medija njih petero su možda i pušteni nakon pregovora između policije i otmičara.

U akciji su učestvovale stotine policajaca, uključujući i snajperiste koji su bili raspoređeni na položajima u blizini kafića.

Otmičar je nosio crni prsluk te se strahovalo da možda ima i eksploziv. Međutim, nema informacija da je eksploziv pronađen kod njega. Zbog talačke krize je centar Sydneyja satima bio paralizovan.