Svijet
46

Otkriveni tajni dokumenti: Assad sarađuje s IDIL-om godinama, pad Palmire dogovoren

Klix.ba
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Teroristička organizacija IDIL i režim koji podržava predsjednika Sirije Bashara al-Assada sarađivali su i imali nekoliko dogovora u vezi ratišta. Britanski Sky News dobio je tajne IDIL-ove dokumente u kojima se navodi kako je jedan od dogovora bio u vezu antičkog grada Palmira.

U dokumentima se vidi kako je ova militantna grupa trenirala strane borce za napade na mete sa Zapada mnogo duže nego što se mislilo. Dokumenti su probudili strah da se u SAD-u nalazi mreža uspavanih ćelija koje se šire Evropom. Njeni članovi su pametni jer rade tako da ne budu primijećeni, a planiraju dalje napade na Pariz i Brisel.

Prema navodima izvora Sky Newsa, IDIL je vratio Palmiru Assadovoj vladi u sklopu niza dogovora o saradnji tokom proteklih godina.

U dokumentima se nalaze dokazi o dogovoru između Assada i IDIL-a o povlačenju IDIL-ovog oružja iz Palmire, dogovor između ove dvije strane o razmjeni ulja za gnojivo i dogovor da IDIL evakuira neka svoja područja prije nego Assadove snage napadnu.

Sky navodi kako nije moguće utvrditi autentičnost dokumenata. Riječ je o kopijama koje su pisane rukom,a poslani su iz glavnog sjedišta IDIL-a. Eksperti za terorizam kazali su kako dokumenti pokazuju da je ovo najkomplikovaniji rat ikad jer se manipuliše događajima.

"Možda će proći i 20 godina dok shvatimo šta se tu zapravo dešava. Očito je da postoji neki vid komunikacije između smrtnih neprijatelja, te imaju ekonomsku razmjenu", rekao je dr. Afzal Ashraf iz Royal United Services Instituta.

Analizom dokumenata utvrđeno je da se kalifat održava samo iz razloga da bi privukao strane borce koje će obučavati da izvedu napade u Evropi. IDIL ima razvijeni plan koji ide daleko u budućnost, a cilj im je da kalifat prošire na sve historijski muslimanske zemlje, te ratuju sa Zapadom kako bi podijelili društvo.