Veliki značaj za razvoj
35

Otkrivene velike zalihe vode u Nambiji

SRNA
U Namibiji su otkrivene velike podzemne zalihe vode, što bi moglo da ima veliki značaj za razvoj ove najsušnije zemlje u podsaharskoj Africi.

Procjenjuje se da bi iz ovog nalazišta sjeverni dio zemlje mogao da se snabdijeva narednih 400 godina po sadašnjoj stopi potrošnje.

Naučnici navode da je voda stara oko 10.000 godina, ali je čistija od vode iz mnogih savremenih izvorišta. Postoji bojazan da će neovlašteno vađenje ugroziti otkriveni izvor, prenio je BBC.

Oko 800.000 ljudi koji žive u ovom području zavise od vode koja se doprema kanalom starim 40 godina iz susjedne Angole.

U posljednjih deset godina namibijske vlasti pokušavale su da riješe problem nedostatka vode saradnjom sa istraživačima iz Njemačke i ostalih zemalja EU.

One su sada pronašle novi izvor i dale mu ime "Ohangvena 2", a proteže se ispod granice Angole i Namibije. Sa namibijske strane granice izvor pokriva područje dimenzija 70 sa 40 kilometara.

Cijeli region zavisi od vodostaja u dvije rijeke, što ograničava razvoj poljoprivrede. Stručnjaci navode da novi izvor može da se iskoristi za unapređenje poljoprivrede na ovom području.

Oni tvrde da je voda provela pod zemljom 10.000 godina, što znači da se tu sakupila u vrijeme kada problem zagađenja prirode nije postojao, zbog čega je ta voda mnogo čistija od izvora koji se dopunjuju u mjesečnim ili godišnjim ciklusima.