Tajni dokumenti
0

Otkrivene skice NLO-a iznad Novog Zelanda

Sarajevo-x.com
Novozelandska vojska objavila je stotine dokumenata sa detaljima vezanim za viđanje neidentifikovanih letećih objekata. Dokumenti datiraju od 1954. do 2009. godine, a uključuju crteže NLO-a i navodne rukopise vanzemaljaca, javlja BBC.

U dokumentima se nalaze i detalji najpoznatijeg ukazivanja "malih zelenih" na Novom Zelandu kada su neobična svijetla snimljena na Južnom ostrvu 1978. godine. U zvaničnom izvještaj iz tog vremena navodi se da bi uzrok takve pojave mogao biti neki prirodni fenomen.

Iako je navodno pojavljivanje vanzemaljaca punilo novinske stupce, vojska je smatrala da je riječ o refleksiji svjetala sa brodova na oblacima ili neobičnom pojavljivanju planete Venere.

Glasnogovornik novozelandskih zračnih snaga Kavae Tamariki rekao je da vojska nije imala dovoljno resursa da istraži pojavljivanje NLO-a i da neće komentarisati sadržaj objavljenih dokumenata.

"Mi smo samo prikupljali informacije i nismo ih istraživali ili pravili izvještaje", rekao je Tamariki.

Izvještaji su objavljeni na osnovu slobode pristupu informacijama nakon što su zvaničnici uklonili imena i druge podatke.

Na više od 2.000 dokumenata nalaze se iskustva građana, vojnika i civilnih pilota, koji opisuju bliske susrete, uglavnom svijetla na nebu.

Svi originalni dokumenti na kojima su izvještaji zasnovani ostali su zaključani u nacionalnoj arhivi.