Gruzija
0

Otkrivene dvije bombe u blizini TV-stanice

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Gruzijska policija je saopćila u četvrtak da je osujetila napad koji je pripremala jedna kriminalna grupa uz podršku Rusa, nakon što su otkrivene dvije bombe u podrumu zgrade u kojoj je smješten privatni televizijski kanal.

Dvije eksplozivne naprave, koje su deaktivirane, otkrivene su u srijedu navečer u blizini TV Imedi, nacionalne televizije koja je vodila polemiku u martu 2010. godine, nakon što je objavljena lažna reportaža o ruskoj invaziji, precizirao je glasnogovornik gruzijskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Ljudi koji su postavljali bombu, prema saopćenjnu istog izvora, pripadaju istoj kriminalnoj grupi čiji su članovi uhapšeni posljednjih mjeseci jer su 2010. godine pripremali napade na američku ambasadu u Tbilissiju i glavnu željezničku stanicu u gradu.

Ova grupa je razvila "terorističku kampanju" po nalogu ruskog časnika, potvrdilo je gruzijsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ostaju velike napetosti između prozapadne Gruzije i Rusije nakon kratkog rata između dvije zemlje u augustu 2008. godine za kontrolu Južne Osetije, proruske separatističke gruzijske teritorije.