Peking
0

Otkrivena "velika teroristička organizacija"

FENA
Peking
Peking
Policija je raskrinkala "veliku terorističku organizaciju", saopćilo je danas kinesko Ministarstvo za državnu sigurnost, ne precizirajući o kakvoj organizaciji je riječ.

U saopćenju na web stranici ministarstva navodi se da je policija otkrila "slučaj u koji je umiješana jedna od najvećih terorističkih organizacija", a da će detalji o tom slučaju biti saopćeni na konferenciji za novinare u četvrtak.

AP je naveo da Peking često naziva teroristima one koji se protive kineskoj vladavini u zapadnoj provinciji Xinjiang, gdje je većinsko stanovništvo čine Ujguri, koji su muslimani.

Saopćenje je izdato i uoči godišnjice krvavih međuetničkih nemira u ovom regionu, gdje su se 5. jula 2009. u prijestolnici Urumqia dugogodišnje tenzije između Ujgura i Han Kineza, većinskog stanovništva Kine, pretvorile u najveće međuetničko nasilje u Kini u nekoliko decenija.

U tom nasilju je stradalo skoro 200 ljudi.

Zvanični Peking često označava kao teroriste i Tibetance koji žive u inostranstvu, a Kina ih optužuje za antivladine nemire u prijestolnici Tibeta Lasi 2008. godine, u kojima su poginule 22 osobe.

Saopćenje se uklapa i s početkom kampanje koju je pokrenula kineska vlada u cilju promoviranja patriotizma u nemirnom Xinjiangu, u čiju su prijestolnicu vlasti nedavno poslale dodatnih 1.000 policajaca kako bi suzbile ilegalnu trgovinu oružjem, municijom i eksplozivom.

Peking optužuje Ujgure da vode nasilne kampanje za stvaranje nezavisne države organiziranjem bombaških napada, sabotaža i građanskih nemira, dok Ujguri smatraju da kineske vlasti krše njihove vjerska i kulturna prava pod izgovorom borbe protiv terorizma.