Svijet
5

Otkrivena tajna smrti slavnog Jurija Gagarina

Klix.ba
Aleksej Leonov
Aleksej Leonov
Nakon više od 40 godina tajnosti objavljen je pravi uzrok smrti sovjetskog kosmonauta Jurija Gagarina, prvog čovjeka u svemiru. Ruski kosmonaut Aleksej Leonov otkrio je šta se dešavalo tog tragičnog dana.

Leonov se više od 20 godina borio kako bi dobio dozvolu da objavi detalje o tome šta se dogodilo s legendarnim Gagarinom u martu 1968. Tadašnja državna komisija utvrdila je da je posada aviona, u kojem su se nalazili Gagarin i iskusni instruktor Vladimir Seryogin, pokušali izbjeći strano tijelo te su napravili manevar nakon kojeg su udarili u zemlju.

"Taj zaključak je mogao uvjeriti laike, ali ne i profesionalce. Oduvijek sam želio da barem njegova porodica sazna istinu, jer je zapravo sve bilo bitno drukčije", rekao je Leonov za Russia Today.

Prema izvještaju sa kojeg je skinuta oznaka tajnosti, iza tragičnog incidenta stoji ljudski faktor, jer je borbeni avion SU-15 neovlašteno došao vrlo blilzu Gagarinovog aviona.

"Taj SU-15 doveo je do okretanja Gagarinovog aviona koji je poslao u duboku spiralu pri brzini od 750 kilometara na sat", naveo je Leonov koji još uvijek ne želi objaviti ime pilota odgovornog za smrt slavnog kosmonauta.

To je bio uvjet da Leonov uopće može javno govoriti o ovom slučaju, a jedino se zna da je taj pilot sada 80-godišnjak narušenoga zdravlja.

Nakon Gagarinove smrti pojavile su se i mnoge teorije zavjere, koje su išle od toga da se njegov avion sudario sa NLO-om, do toga da je počinio samoubistvo. Nakon Leonovog istupa konačno je skinut veo tajne sa ovog slučaja.