Uhapšeno 26 vodiča
0

Otkrivena mreža ilegalne albanske imigracije prema Velikoj Britaniji

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Otkrivena je mreža ilegalne albanske imigracije u Veliku Britaniju preko Francuske i uhapšeno 26 vodiča, saopćilo je u ponedjeljak francusko ministarstvo za imigraciju.

"U koordiniranim operacijama koje su istovremeno vođene u Francuskoj i Velikoj Britaniji 14. i 23. jula, francuski i britanski policajci otkrili su mrežu ilegalne albanske imigracije koja je organizirala prijelaz albanskih i državljana Sri Lanke iz luka Calais i Dunkerque" na sjeverozapadu, saopćilo je ministarstvo.

Uhapšeno je 26 trgovaca ljudima, organizatora mreže, i to 18 u Francuskoj i osam u Velikoj Britaniji, većina na londonskom aerodromu Heathrow.

Za svaki prelazak traženo je od 2.000 do 5.000 eura.

Uhvaćeni su i deseci stranaca koji nisu imali regularan status.

Otkrivanje ove mreže, smatra ministarstvo, predstavlja "najvažniju koordiniranu operaciju na obje strane La Mancha od stvaranja francusko-britanskog obavještjnog odjela koji je počeo s radom u septembru 2009. godine".

Za vrijeme susreta 13. jula u Parizu ministar za imigraciju Eric Besson i njegov britanski kolege Damian Green tražili su od svojih policijskih službi da pojačaju koordinirane operacije protiv mreže trgovaca i na francuskoj i na britanskoj teritoriji.