Svijet
0

Otkrivena dva uzroka "sindroma Zaljevskog rata"

FENA
Ekspertna komisija američkog Kongresa objavila je izvještaj o takozvanom sindromu Zaljevskog rata, utvrdivši da najmanje 170.000 američkih vojnika koji su u njemu učestvovali prije 17 godina ima specifične zdravstvene probleme.

Većina vojnika koji su učestvovali u ratu u Iraku i oslobođenju Kuvajta početkom 1991. godine pati od čestih glavobolja, umora, problema s disanjem i ekcema.

Komisija je ustanovila da su ove probleme izazvala dva faktora - tablete koje su vojnici uzimali kao zaštitu od nervnih otrova i pesticidi koje su udisali tokom rata.

Vojnici su uzimali tablete kao zaštitu, jer su se plašili da tadašnji irački predsjednik Saddam Husein protiv njih koristi hemijsko i biološko oružje, prenijele su agencije.

U izvještaju komisije navodi se i da nije isključeno da se jedan broj vojnika razbolio prilikom uništavanja iračkih skladišta otrovnog sarina.

Poslije objavljivanja izvještaja, Komisija je pozvala američki Kongres da izdvoji dodatna sredstva u fond za pomoć veteranima iz Zaljevskog rata, u koji je do sad uplaćeno 440 miliona dolara.

O sindromu Zaljevskog rata godinama se vodio spor, jer su neki ljekari, političari i pripadnici vojske poricali da on postoji.

"Oni koji nisu vjerovali da ovaj sindrom postoji dobili su jasan i konačan odgovor", rekao je za Reuters veteran Antony Hardy iz Wisconsina, koji je u vrijeme Zaljevskog rata imao 32 godine.

Sukob je počeo 2. augusta 1990, kada je iračka vojska okupirala Kuvajt, a Saddam Husein proglasio njegovo pripajanje Iraku.

Koalicione snage 34 države pod mandatom Ujedinjenih nacija i vođstvom SAD, tokom januara i februara 1991. godine protjerali iračku vojsku iz Kuvajta.