Rumunija
0

Otkriven spomenik žrtvama holokausta

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Spomenik žrtvama holokausta otkriven je u četvrtak u Bukureštu u prisustvu nekoliko desetaka preživjelih, članova rumunske vlade i predsjednika Traiana Basescua.

Djelo rumunskog kipara Petera Jacobija, spomenik se sastoji od šest elemenata: među kojim su jedna betonska građevina, stub s natpisom "Sjeti se" na hebrejskom jeziku, jedna Davidova zvijezda i jedan točak, simbol romske zajednice koja je također bila žrtva holokausta.

"Podižuzći ovaj spomenik, rumunska država pokazuje odlučnost da prihvati prošlost i obnovi sjećanje", izjavio je Basescu na svečanosti, prenio je AFP.

"Odgovornost za zlostavljanja i zločine u židovskoj i romskoj zajednici počinjene između 1940. i 1944. godine je na maršalu Jonu Antonescuu i onima koji su šutjeli", kazao je predsjednik.

Rumunija je dugo negirala sudjelovanje u holokaustu, a onda je 2003. godine formirala međunarodnu komisiju sastavljenu od historičara koje je predvodio Nobelovac Ellie Wiesel, a koja je imala zadatak da rasvijetli taj period povijesti.

Prema izvještaju ove komisije, 270.000 rumunskih i ukrajinskih židova ubijeno je na teritorijima kojima je upravljao Bukurešt, između 1940. i 1944. godine, dok je 25.000 Roma deportirano, od kojih je polovina ubijena.

Među preživjelim koji su govorili na svečanosti Liviu Beris je podsjetio na "vozove smrti" u kojim su stotine Židova ugušene, u skladu s "politikom uništavanja" koju je vodio režim maršala Antonescua, Hitlerovog saveznika.

Iako nije prisustvovao ovoj manifestaciji organiziranoj uoči Dana holokausta koji Rumunija obilježava 9. oktobra, Elie Wiesel, i sam rođen u Rumuniji, poslao je poruku u kojoj pozdravlja "hrabrost da se priznaju progoni, zločini i pogromi".