Nema opasnosti po zdravlje
0

Otkriven plutonij na pet mjesta u okolini nuklearne elektrane Fukushima Daiichi

FENA
Plutonij je pronađen na pet mjesta u tlu u okolini japanske nuklearke "Fukushima Daiichi", ali ne predstavlja rizik po ljudsko zdravlje i svi radovi koji se izvode u kompleksu se nastavljaju, saopćila je danas japanska elektrokompanija TEPCO.

Po riječima potpredsjednika kompanije TEPCO Sakae Mutoa, uzorci zemlje uzeti su prije sedmicu dana i rezultati su pokazali prisustvo plutonija, prenijela je agencija Reuters.

"Od uzoraka s pet lokacija, vjerujemo da postoji velika vjerovatnoća da su najmanje dva od njih direktno povezani s trenutnim incidentom u reaktoru", rekao je glasnogovornik kompanije TEPCO.

To su posljednje loše vijesti iz nuklearke, u kojoj inženjeri vode dugotrajnu bitku oko kontrole reaktora oštećenih u zemljotresu i cunamiju 11. marta.

Šef Međunarodne agencija za nuklearnu energiju (IAEA) Yukiya Amano pozvao je danas na održavanje samita čija bi glavna tema bila jačanje nuklearne sigurnosti i poboljšanje upravljanja katastrofama.

Amano se založio da na samitu u Beču, najvjerovatnije u junu, budu prisutni ministri iz 151 zemlje članice IAEA-e.

"Neophodan je politički nivo, to je veoma važna tema, to nije tema samo za stručnjake ili tehničare", istakao je Amano.

Po Amanovoj ocjeni, situacija u Fukushimi je veoma ozbiljna i bit će potrebno vrijeme da se reaktori stabiliziraju.

"Radiokativnost u okruženju, hrani i vodi je ono što zabrinjava sve u blizini Fukushime, ali i dalje", dodao je šef IAEA-e.

IAEA-u, sa zadatkom promoviranja miroljubivog korištenja nuklearne energije, kritizirali su diplomati u medijima, ali i privatno, za sporo reagiranje u japanskoj krizi i u prenošenju informacija.

Agencija IAEA je saopćila da može objaviti samo informacije koje dobije od Japana i da nema moć kada je riječ o primjeni nuklearnih sigurnosnih standarda.