Strah od nove erupcije
0

Otkazani letovi ka Baliju

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Više desetina letova sa aerodroma na indonezijskom turističkom ostrvu Baliju otkazano je već drugi dan zbog rizika od nove erupcije vulkana Bromo, saopštile su vlasti.

Stotine turista, uglavnom Australijanaca, bili su primorani da odgode povratak sa Balija nakon što su niskotarifne kompanije "Jetstar" i "Virgin Blue" otkazale letove.

Ministarstvo saobraćaja upozorilo je juče avio-kompanije o mogućoj pojavi oblaka pepela iznad vulkana Bromo, koji se nalazi na susjednom ostrvu Java.

"Bezbjednost mora biti na prvom mjestu", rekao je portparol kompanije "Jetstar" Simon Westaway za australijski radio.

Međutim, većina avio-kompanija, u prvom redu domaćih, i dalje obavlja prevoz putnika, pošto je aerodrom Denpasar na Baliju ostao otvoren.

"Do erupcije vulkana Bromo došlo je 8. novembra i od tada je manje više aktivan. Iz vulkana su se danas uzdizali oblaci do 1.000 metara visine, koje snažan vjetar nosi ka Baliju", izjavio je zvaničnik službe za praćenje vulkana u Indoneziji.

Indonezija je zemlja sa najviše aktivnih vulkana na svijetu, među kojima je vulkan Merapi, čija je snažna erupcija krajem 2010. godine odnijela više stotina života.