Generalni štrajk u Grčkoj
0

Otkazani letovi, blokiran gradski prevoz

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Grčkoj su danas zbog generalnog štrajka otkazani svi letovi aviona, blokiran javni prevoz i poremećen rad u bolnicama, a razlog nove 24-satne obustave rada su vladine oštre mjere štednje koje dovode i do povećanja nezaposlenosti.

Treći dan nakon prvobitnog zastoja u saobraćaju, u Atini je velika saobraćajna gužva, jer zbog štrajka ne funkcioniše metro, autobuski ni tramvajski saobraćaj u očekivanju demonstracija koje bi do podneva trebalo da se održe u centru grada.

U centru Atine  pojačane su mjere sigurnosti zbog straha od nasilja, koga je bilo prilikom ranijih masovnih obustava rada i uličnih protesta.

Zbog štrajka kontrolora leta ne odvija se ni aviosaobraćaj a i brodovi su usidreni u luci, dok će zbog obustave rada zaposlenih u medijima u zemlji sutra neće biti novina.

Ne rade škole, bolnice, sudovi, banke kao ni veća javna preduzeća, kao što su pošta i elektrana.

Današnji generalni štrajk  sedmi je ove godine koji organizuju najveći sindikati, nezadovoljni potezima koje socijalistička vlada vuče da bi izvukla zemlju iz najveće ekonomske krize od završetka Drugog svjetskog rata.

Kasno sinoć, parlament je, sa 156 glasova "za" i 130 "protiv"  prihvatio novi set vladinih mjera koje omogućavaju i dalja smanjivanja zarada.
Tekućim reformskim potezima protive se sve opozicione partije, ali kabinet premijera Jorgosa Papandreua smatra da za Grčku nema drugog puta ukoliko želi da izbjegne još teže posledice krize.