Strah od nereda
0

Otkazana posjeta Georga Busha Ženevi

SRNA
Planirana posjeta Švajcarskoj bivšeg predsjednika SAD Georga Busha, gdje je trebalo da učestvuje na humanitarnoj gala večeri jedne jevrejske grupe, otkazana je zbog straha od nereda, rekli su organizatori, javlja France press.

"Pozivi na demonstracije su doveli do otkazivanja posjete. Organizatori kažu da će biti obezbjeđenje, ali upozoravaju da nisu odgovorni ukoliko se stvari otmu kontroli", rekao je Robert Equey, advokat jevrejske humanitarne grupe Keren Hajesod listu Tribune de Geneve.

On je dodao da će se bez obzira na nedolazak Buša gala večera održati kako je i planirano 12. februara.

Equey je rekao da odluka da se pozove Bush nije bila "provokacija", dodajući da su prethodni gosti ova gala večere bili bivši američki predsjednik Bilč Clinton, bivši potpredsjednik SAD Al Gore i nekadašnji gradonačelnik Njujorka Rudolpg Giullian.

Svjetska organizacija protiv mučenja (OMCT) ove sedmice pozvala je švajcarske vlasti da otvore istragu protiv Busha, nekadašnjeg glavnokomandujućeg američkih snaga, ukoliko on dođe u Švajcarsku.

Ova organizacija je u četvrtak poslala pismo švajcarskom predsjedniku i ministru inostranih poslova Micheline Calmy-Rey u kome podsjeća na obaveze Švajcarske koje proizlaze iz zakona na nivou države i Konvencije UN protiv torture.

U pismu se navodi da sve "informacije upućuju na to da je Bush ovlastio, naredio i pristao na prakse koje predstavljaju mučenje".
U svojim memoarima, koji su objavljeni prošle godine, Bush tvrdi da je tehnika mučenja "potapanja u vodi" koja simulira utapanje, direktno spriječila terorističke napade u Britaniji i SAD.

On je u intervjuu za britanski list Times rekao da "naravno da je dozvolio" primjenu te tehnike mučenja na organizatoru napada 11. septembra na SAD Khalidu Sheiku Mohammedu.

Druge organizacije odlučile su da zajedno podnesu tužbu sudu u Ženevi protiv Busha zbog ratnih zločina i zločina protiv humanosti počinjenih u Iraku, a nekoliko manjih ljevičarskih grupa pozvalo je na proteste 12. februara.

U međuvremenu, grupa Amnesty International takođe je optužila Busha za mučenja.

"Mi upozoravamo švajcarske vlasti na izjave gospodina Busha početkom novembra na američkoj televiziji koje je i objavio u vlastitim memoarima, u kojima bez kajanja i izvinjenja priznaje kako je dozvolio mučenje vodom nekoliko identifikovanih osoba", reako je Matthew Polard, pravni savjetnik Amnesty Internationala.

Ova grupa takođe tvrdi kako su SAD dužne predati sve važne dokumente svakoj zemlji koja traži Busha zbog ratnih zločina.