Svijet
0

Otkazan štrajk u British Airwaysu

FENA
Dvodnevni štrajk stjuardesa i stjuarda najvećeg britanskog avio-prevoznika "British Airwaysa" u ponedjeljak je otkazan, jer su sindikati i rukovodstvo kompanije postigli dogovor.

Štrajk je trebalo da počne sutra i "British Airways" je već otkazao sve letove u utorak i srijedu s aerodroma Hitrow, kao i nekoliko stotina letova s drugih aerodroma.

Rukovodstvo kompanije je saopćilo da je dogovor sa sindikatima postignut kasno i da će mnogi letovi i dalje ostati otkazani.

Oko 11.000 stjuarda i stjuardesa "British Airwaysa" zaprijetilo je štrajkom zbog nezadovoljstva načinom obračuna zarada i posebno restriktivnom politikom plaćenih bolovanja. Oni ne žele, kako su saopćili, da rade i kada su bolesni, na šta ih prisiljava rukovodstvo kompanije.

Sada su, tvrdi se, nesporazumi izglađeni i rukovodstvo "British Airwaysa" je u posljednji čas prihvatilo zahtjeve stjuarda i stjuardesa.

Da se desio štrajk, "British Airways" bi pretrpio štetu od oko 100 miliona funti, a ispunjenje uvjeta stjuarda i stjuardesa će na godišnjem nivou koštati kompaniju oko 10 miliona funti.