Turska
0

Otkazan projekat izgradnje prve nuklearne centrale

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Turska je objavila u petak da je otkazala projekat, pokrenut 2008., izgradnje prve nuklearne centrale, program donesen uz kompromis s pravosudnim odlukama.

Državna kompanija za distribuciju električne energije Tetas, zadužena za dosje, objavila je u saopćenju da je uprava preduzeća jasno i jednostavno otkazala projekat, ne precizirajući razloge te odluke, prenosi AFP.

U zahtjevu za ponudu za ovaj prvi reaktor propisuje se da je Tetas "slobodan" da sam otkaže projekat.

Konzorcij, koji je vodila ruska državna firma Atomstroyexport, bio je jedini kandidat za izgradnju centrale od 4.800 megawata, u pokrajini Mersin, na obali Sredozemnog mora.

Ovaj zahtjev za ponudu bio je izložen oštroj kritici od samog početka u septembru 2008., jer je samo jedan konzorcij bio kandidat za ovaj projekat, a ponuđena cijena za isporuku električne energije turskoj mreži bila je veća od cijene na tržištu.

Branitelji okoliša posebno su bili zabrinuti ovim projektom, koji je predviđao izgradnju reaktora na samo 25 kilometara od linije trusnog zemljišta.

Ovo je bio peti pokušaj da se Turska domogne nuklearne energije. Prethodni pokušaji su također propali iz različitih razloga, posebno finansijskih i razloga okoliša.