Afera WikiLeaks u Njemačkoj
0

Otkaz zbog odavanja podataka Amerikancima

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Njemačka Stranka slobodnih demokrata (FDP), članica vladajuće koalicije, saopštila je danas da je otpustila jednog svog uticajnog člana, jer je odavao informacije Ambasadi SAD u Berlinu, što pokazuju dokumenti objavljeni na internet stranici "WikiLeaks".

Helmut Mecner, šef personala u kancelariji predsjednika FDP-a, vicekancelara i ministra spoljnih poslova Guida Westerwellea, otpušten je pošto se ispostavilo da je on obavještavao Amerikance o toku razgovora o formiranju vladajuće koalicije u oktobru 2009. godine.

   "Član osoblja federalnog štaba FDP-a, koji je priznao da je održavao kontakte sa Ambasadom SAD u Berlinu, razriješen je dužnosti kao šef personala ove stranke", saopštio je partijski portparol.

Diplomatski dokumenti objavljeni ove sedmice na "WikiLeaksu" pokazuju da je doušnik iz FDP-a redovno izvještavao američku Ambasadu o toku razgovora iza zatvorenih vrata sa konzervativnim blokom Angele Merkel.

   Američki ambasador u Berlinu Philip Murphy opisuje ovog doušnika kao "mladog i perspektivnog stranačkog lojalistu" koji hvata bilješke tokom maratonskih razgovora.

   Među informacijama koje je Mecner dostavio je i detaljan opis unutrašnjeg sukoba među njemačkim političarima u vezi sa temom razoružavanja.

   Vestervele je želio da nova Vlada zatraži od SAD da uklone svoje nuklearno naoružanje iz Njemačke, ali je Merkelova odbila taj poziv kao besmislicu bez šire međunarodne inicijative.
   Izvor je kasnije opisao konzervativnog veterana Volfganga Seubela, sadašnjeg ministra finansija, kako "neurotičnog" i "ljutitog starca".

   Westerwelle je prije tri dna izjavio da ne vjeruje da u njegovoj stranci postoji špijun.

   "Ne vjerujem u takve priče", rekao je njemački ministar spoljnih poslova i dodao da "snažno vjeruje u kompletno osoblje FDP-a", a "naročito u osobe koje su prisustvovale koalicionim razgovorima".

   Westerwelle je u povjerljivim dokumentima američkih diplomata opisan kao "nekompetentan i jalov", te kao osoba koja često kritikuje Ameriku.