Svijet
51

Otišla u Afganistan kao muškarac, a u Veliku Britaniju se vratila kao žena

Klix.ba
Hannah Winterbourne prva je transrodna časnica u britanskoj vojsci.

Dvadesetsedmogodišnjakinja je po rođenju bila dječak i svoje prve godine provela je u vojsci kao muškarac, ali nakon što je otišla na ratište u Afganistan odlučila je promijeniti spol i postati žena.

"U Afganistanu sam živjela život glumice. Glumila sam svima oko sebe. Nije bilo trenutka kada sam mogla biti ja. Shvatila sam da ne mogu više tako i da je moj život laž. Odlučila sam pokazati pravu sebe i živjeti svoj život kako želim", rekla je Hannah koja nije željela otkriti pravo ime jer ne želi biti povezana sa svojom prošlošću.

"Još od malih nogu se nisam osjećala dobro, ali bila sam mlada i nisam shvatala šta nije uredu. Društvo vas uči da muškarci nose plavo i igraju se kamionima. Kada sam ušla u pubertet počela sam shvatati da sam rođena u pogrešnom tijelu i da se u meni krije ženska osoba", rekla je.

No, uprkos tome i dalje je željela postati vojnik. Kada je imala 15 godina upisala je vojnu akademiju, a potom je dobila i stipendiju za fakultet elektroničkog inžinjeringa na Newcastle univerzitetu. Otišla je u Njemačku kako bi započela proces tranzicije. Bila je prestrašena jer je stalno mislila o tome šta će drugi reći. U jednom trenutku je čak pomislila kako ne može više živjeti.

No, otišla je u Afganistan i nakon boravka na ratištu odlučila je promijeniti svoj život. Kada je stigla u North Yorkshire počela je živjeti kao žena. Sada je prošla godina otkako je prošla punu transformaciju u okviru koje je bila na hormonalnoj terapiji, podvrgnula se operacijama i uklonila bradu.

"Nikada ne znate kako će svijet reagirati. Teško je otkriti ko ste zapravo. Hormonalna terapija i operacije pomogle su mi da se moje tijelo promijeni do stepena u kojem sam se osjećala ugodno i sretno, da mogu ulicom hodati kao žena. Ljudi me gledaju kao ženu i obraćaju mi se tako. To mi je vratilo samopouzdanje", kazala je Hannah.

Roditeljima je bilo teško da prihvate, ali su joj pružili podršku.

"Brinuli su se za mene i za to da li ću moći živjeti normalan život. Ali sada kada sam prošla kroz cijeli proces ponosni su na mene", rekla je.

Plašila se da će ova njena odluka utjecati i na vojnu karijeru, ali otkrila je kako postoji politika zapošljavanja transrodnih osoba od 1999. godine, te nije imala nikakvih problema.