Svijet
0

Oteto 8 afganistanskih deminera

FENA
Naoružane osobe, najvjerojatnije talibani, oteli su u četvrtak ekipu od 13 Afganistanaca, koji su radili na operacijama deminiranja na istoku Afganistana, objavila je u petak nevladina organizacija. Prema navodima, čini se da su islamisti ocijenili da se njihova metoda otmice "isplati" kako bi dobili ono što žele.

"Trinaest naših radnika je oteto u četvrtak u selu regiona Sayed Karam, u provinciji Paktia, na granici s Pakistanom", rekao je za AFP direktor nevladine organizacije Afghan Technical Consultants (ATC).

Glasnogovornik lokalne administracije je saopćio da su otmičari najvjerojatnije talibani.

Islamisti su ocijenili prošle sedmice da se njihova metoda uzimanja talaca "isplati" prema vladi u Kabulu nakon otmice južnokorejskih evanđelista u južnoj provinciji Ghazni 19. jula.

Nakon što su odmah pogubili dvojicu talaca, talibani su pustili ostale šest sedmica kasnije, nakon sporazuma postignutog s delegacijom Seula o povlačenju 200 južnokorejskih vojnika iz Afganistana i zabrane misionarima da se vrate u zemlju.

Glasnogovornik je također rekao da su plemenske vođe regiona obećale da će intervenirati u oslobađanju ove ekipe.

Afganistan i Angola spadaju u zemlje u kojima se nalazi najveći broj mina u svijetu. U obije zemlje su postavljane mine tokom 30 godina raznih sukoba.