Svijet
0

Oteti dječak iz St. Louisa imao dosta prilika za bijeg tokom četiri godine

Sarajevo-x.com
Shawn Hornbeck
Shawn Hornbeck
Pronalazak dva oteta dječaka iz St. Louisa prije par dana, od kojih je jedan nestao prije četiri godine, uzburkao je američku javnost. Sada se pojavljuju tragovi koji ukazuju na mogućnost da je mladi Shawn imao dosta prilika za bijeg ili poziv u pomoć, ali da nije ništa učinio.

Istražitelji još nisu otkrili koji je bio motiv otmice dva dječaka, koji zasad nisu otkrili nikakve detalje o vremenu provedenom u kući 41-godišnjeg otmičara, Michaela Devlina.

Kako se istraga nastavlja, mnoge misterije ostaju neriješene oko 15-godišnjeg Shawna Hornbecka. Ako se uzme u obzir da je Devlin radio dva posla dnevno i često ostavljao Shawna samog u dvosobnom stanu sa telefonom, mobitelom i kompjuterom, nije jasno zašto se dječak nikome nije javio ili pokušao pobjeći.

Otkriveno je da se neko pod imenom “Shawn Devlin” javljao na forumu web stranice koju su pokrenuli njegovi roditelji u nadi da će ga pronaći. Tako je u decembru 2005. “Shawn Devlin” postavio pitanje na forumu: “Koliko dugo mislite tražiti svog sina?” Kasnije tog istog dana, ta osoba je pitala može li napisati pjesmu za neutješnu porodicu, ali se poslije više nije javio.

Psihologinja Juliet Francis tvrdi da nije neuobičajeno da se žrtva veže za otmičara kada se nalazi u smrtnoj opsnosti i potpuno ovisi o njemu.

Devlinovi susjedi su izjavili kao su viđali Shawna u crnoj odjeći i sa piercingom i uvijek bez knjiga za školu te su pretpostavili da je, ili izbačen iz škole, ili da pohađa neku alternativnu školu.

Jedan od susjeda, Larry Douglas izjavio je kako se njegov mlađi brat Tony družio sa Shawnaom te da nije ništa znao o njegovom pravom identitetu. Rekao je da su se dvojica dječaka čak tri puta vraćala u policijskim kolima kući jer su bili vani poslije policijskog časa, a da policija nijednom nije posumnjala da je Shawn žrtva otmice.