Svijet
0

Oteta tri Hrvata u Nigeriji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Svjetske novinske agencije javile su u ponedjeljak da su naoružani napadači oteli u nedjelju navečer tri hrvatska državljana, zaposlena na naftnoj platformi, u nigerijskom gradu Port Harcourtu, a hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova zasad nema podataka o otmici i provjerava informacije.

Kako piše France Presse, trojica Hrvata rade za tvrtku Hydrodive Ltd., kooperanta Hyundaya.

Okolnosti otmice nisu poznate.

Agencija Reuters je, pozivajući se na izvore u osiguranju naftnih kompanija, javila da su hrvatski državljani oteti u nedjelju kasno navečer iz jednog lokala.

U posljednjih je nekoliko mjeseci oteto oko stotinu stranih radnika na području delte Nigera, a većina je vraćena nakon plaćene otkupnine. Najviše otetih ljudi radilo je za strane naftne tvrtke.

Budući da je Nigerija jedna od naftom najbogatijih zemalja, a da u njoj vlada zavidna razina korupcije i kriminala, otmice radnika unosan su posao. Tvrtke su osigurane protiv otmica, tako da se većina tih zahtjeva isplati otmičarima.

Nigerija je osmi izvoznik nafte na svijetu, najmnogoljudnija i potencijalno najbogatija afrička zemlja, ali je u novijoj povijesti bila razarana krvavim građanskim ratovima.