Svijet
0

Otet zamjenik iračkog mininistra nafte

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Desetine uniformisanih napadača u 17 zvaničnih vozila provalile su u utorak u zgradu ministarstva nafte u Bagdadu i oteli zamjenika ministra i trojicu drugih zvaničnika, saopćili su portparoli ministarstva i policije.

Napad je došao u vrijeme dok je 16.000 američkih i iračkih vojnika pokrenulo novu operaciju sjeverno od iračke prijestonice koja je imala za cilj pobunjenike koji su pobjegli u nemirni grad Bakubu, saopćila je vojska u utorak, javio je AP.

Više od 50 naoružanih ljudi koji su nosili uniforme snaga sigurnosti odvelo je Abdela-Jabara al-Wagaa, višeg pomoćnika ministra nafte Hussaina al-Shahristanija, i odvezlo se u vozilima koja su naličila na vojna, saopćio je portparol ministarstva nafte Assem Jihad.

Zvaničnik ministarstva unutrašnjih poslova, koji je tražio da ostane anoniman jer nije bio ovlašten da objavi informaciju, izjavio je da su vodeći zvaničnik u državnoj Organizaciji za trgovinu naftom i trojica generalnih direktora također oteti.

Zvaničnici su saopćili da su petorica tjelohranitelja ranjena tokom napada na kompleks Organizacije za trgovinu naftom u istočnom Bagdadu.