Svijet
0

Otet britanski naftni radnik u Nigeriji

FENA
Naoružani ljudi u petak su oteli radnika u naftnoj industriji dok je odlazio na posao u nigerijskoj južnoj naftnoj regiji, saopćila je policija.

Čovjek je izvučen iz svog automobila u zoru u naftnom gradu Port Harcourtu, saopćio je komesar policije Riječne države Felix Ogbaudu, javio je AP.

Ogbaudu je u početku izjavio da je oteti čovjek Amerikanac, ali su kasniji izvještaji pokazali kako je moguće da je Britanac. Britanski tim Visoke komisije potom je potvrdio da je oteti čovjek Britanac. Dodatni detalji nisu objavljeni.

Oko 200 stranaca oteto je u ovoj godini u nemirnoj južnoj regiji, gdje se ispumpava sirova nafta u najvećem afričkom proizvođaču nafte. Pobunjenici koji stoje iza niza napada na naftna postrojenja počeli su širiti kampanju uzimanja talaca krajem 2005. godine.

Kriminalne bande, međutim, preuzele su tu praksu u ovoj godini, i sada su otmice stranaca, uglednih Nigerijaca i članova njihovih porodica postale raširene u južnoj delti Nigera. Taoci se obično oslobode neozlijeđeni nakon što se isplati otkupnina.

Ove je sedmice šest ruskih radnika iz tvornice aluminija oslobođeno nakon skoro dva mjeseca zatočeništva.

Militantne aktivnosti smirile su se u posljednjim sedmicama jer je nova vlada predsjednika Umaru Yar'Adue oslobodila dvojicu lidera zatvorenih zbog optužbi za izdaju i korupciju, čime je izgleda udovoljio brojnim zahtjevima koje je postavila pobunjenička grupa.

Veće krilo grupe, koje se zalaže za širu kontrolu naftnih fondova u njihovoj regiji, ostalo je međutim nezadovoljno. Militantne aktivnosti smanjile su za oko četvrtinu nigerijske prosječne dnevne proizvodnje od 2,5 miliona barela i stvorile klimu opće nesigurnosti na naftnim poljima.